Stralen

Kogelstralen, werpstralen en gritstralen: deze termen duiden op procedures voor oppervlaktebehandeling, die ingezet worden om de oppervlakken van materialen, zoals metalen, beton te reinigen, verbeteren of klaar te maken voor verdere bewerking. In de volksmond noemt men dit allemaal stralen of stofvrij stralen.

Bij kogelstralen worden kleine stalen kogels met een hoge snelheid op het materiaaloppervlak afgevuurd. Hierbij verwijderen de kogels verontreinigingen, roest, oude verflagen en andere ongewenste lagen. Tegelijkertijd wordt de textuur van het oppervlak verfijnd, waardoor het geschikt wordt voor toekomstige coating, verf of andere afwerkingen. In de metaalindustrie is kogelstralen veelgebruikt om oppervlakken voor te bereiden op beschermende coatings.

Werpstralen volgt een gelijkaardig procedé als kogelstralen, maar in plaats van stalen kogels worden abrasieve deeltjes, dit zijn een slijpmiddel, schuurmiddel zoals korund, glaskorrels of andere materialen, gebruikt om het oppervlak te reinigen en te verbeteren. Deze abrasieve deeltjes worden met hoge snelheid op het oppervlak geblazen om vuil, roest en oude coatings te verwijderen. Werpstralen wordt frequent aangewend voor preciezere oppervlakte-afwerkingen.

Gritstralen omvat eigenlijk beide technieken, kogelstralen en werpstralen, afhankelijk van het type abrasieve deeltjes of gritmateriaal dat ingezet wordt. Hierbij worden harde, schurende materialen gebruikt om het oppervlak van een materiaal te reinigen, voor te bereiden of te verbeteren. Het doel is vergelijkbaar: ongewenste lagen verwijderen en een geschikt oppervlak creëren voor verdere behandeling.

Beton stralen

Toepassingen stofvrij stralen

Het stofvrij stralen van oppervlakken passen we voor verschillende doeleinden toe:

  • Opruwen, waarbij er is sprake is van een oppervlakte vergroting voor een betere hechting
  • Opruwen, als eindafwerking voor een anti-sliplaag
  • Verwijderen van vervuiling zoals op cementachtige ondergronden, slikhuid of slemlaag. Bij metalen ondergronden gaat het om het verwijderen van roest, coating of walshuid
  • Opruwen beton
  • Vloer stralen

Voordelen van kogel of gritstralen:

Wist u dat het stralen van oppervlakken vele voordelen heeft? We zetten ze hieronder voor u op een rijtje:

  • Straalmiddel en straalresidu worden direct afgezogen
  • Schonere lucht door microfilters in de afzuigunits
  • Scheiding van straalmiddel en residu voor hergebruik van het straalmiddel
  • Milieuvriendelijke manier zonder toevoegingen van chemicaliën of andere stoffen. 
  • Geen tijdverlies door opruimwerkzaamheden
  • Geen schoonmaakkosten
  • Direct aanbrengen van de afwerklaag mogelijk (zelfs tijdens het stralen!)

Machines voor stofvrij stralen

Bij Nieuwenhuis maken we effectief gebruik van een scala aan straalmachines, variërend in gewicht van 75 tot 1500 kilo, en met een indrukwekkende maximale capaciteit van 2500 vierkante meter per uur. Onze meest ingezette machines bevinden zich in het gewichtsbereik van 350 tot 600 kilo. Bovendien bieden we diverse afzuiginstallaties aan, aangepast aan verschillende capaciteiten en volledig afgestemd op de specificaties van de gebruikte machines. Dit geeft ons de flexibiliteit om vrijwel elk project op nagenoeg elke locatie uit te voeren, aangezien onze machines en afzuiginstallaties tevens kunnen functioneren met een onafhankelijke stroomvoorziening.

Stofvrij stralen? Kies voor Nieuwenhuis

Bij Nieuwenhuis werken we al meer dan 30 jaar als specialist op het gebied van vloer- en oppervlaktevoorbereiding. We werken voor diverse sectoren zoals wegen- en bouwbedrijven, overheden, scheepswerven, schildersbedrijven, sloopbedrijven en nog veel meer. 
Wij kunnen uw projecten efficiënt en milieuvriendelijk voorbereiden.
Of het nu gaat om het opruwen of reinigen van oppervlaktes, wij hebben de juiste technieken en machines.
Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij uw projecten kunnen helpen met stralen.

 

Meer informatie?