Hambakenwetering 22, 5231 DC 's-Hertogenbosch

Over Nieuwenhuis
Search

Hambakenwetering 22, 5231 DC 's-Hertogenbosch

Search
logo_full

Droogstralen

Toepassing:

Droogstralen, ook wel droogijsstralen genoemd, is een manier om op een milieuvriendelijke manier vervuilde ondergronden en vloeren te reinigen. Bij droogstralen wordt gebruik gemaakt van koolzuurgas, dat de bovenste (vervuilde) laag van de ondergrond afschraapt zonder daarbij de vloer aan te tasten. Droogijsstralen wordt onder andere gebruikt om kauwgom te verwijderen.

Voordelen van droogstralen:

  • Milieuvriendelijk (koolzuurgas is hoofdbestanddeel van onze dampkring, een zogenaamde gesloten balans);
  • Droog (koolzuurgas kent geen vloeibare vorm);
  • Op vele ondergronden toepasbaar, zoals coating en metaal, zonder aantasting achter te laten;
  • Niet machine gebonden, er wordt gewerkt met een losse straalpijp.

Wat de mogelijkheden van droogstralen zijn wordt verwoord in het volgende artikel.

‘Naar schatting 250.000 tot 300.000 stukjes kauwgom ontsierden tot voor kort de perrons van Den Haag CS. Nieuwenhuis Stofvrij Stralen was acht dagen bezig om alle plekjes te verwijderen door middel van droogstralen. Het bedrijf gebruikte hiervoor tot -80 ºC afgekoeld koolzuurgas, dat met zeer hoge snelheid (zo’n duizend kilometer per uur!) via een soort pistool op de perrontegels wordt gestraald.

Elk stukje kauwgom krijgt hierdoor een hagelregen van dertig korrels per seconde te verduren. De korrels dringen diep door in de kauwgom, die daardoor sterk afkoelt. Bij deze botsing ontstaat wrijvingswarmte, waardoor de temperatuur van de korrels met ongeveer twee graden stijgt. De koolzuurkorrels sublimeren dan vanuit vaste vorm in één keer tot koolzuurgas. Deze transformatie gaat gepaard met een volumevergroting van vijf- tot zevenhonderd keer. Het gevolg: de kauwgom spat uit elkaar.

Meer informatie over droogstralen?