Droogijsstralen

Droogijsstralen wordt toegepast:

  • Om vervuiling te verwijderen zonder dat de vloer hierbij wordt aangetast;
  • Kauwgom verwijderen van sierstenen ondergronden.

Voordelen van droogstralen:

  • Milieu vriendelijk (koolzuurgas is hoofdbestanddeel van onze dampkring, een zogenaamde gesloten balans);
  • Droog (koolzuurgas kent geen vloeibare vorm);
  • Op vele vervuilde ondergronden toepasbaar (geen aantasting van de ondergrond ook niet van bijv. metaal, coatinglagen et cetera);
  • Niet machine gebonden, er wordt gewerkt met een losse straalpijp.

Wat de mogelijkheden van droogijsstralen zijn wordt uitstekend verwoord in het volgende artikel.

‘Naar schatting 250.000 tot 300.000 stukjes kauwgom ontsierden tot voor kort de perrons van Den Haag CS. Nieuwenhuis Stofvrij Stralen was acht dagen bezig om alle plekjes te verwijderen door middel van droogijsstralen. Het bedrijf gebruikte hiervoor tot -80 ºC afgekoeld koolzuurgas, dat met zeer hoge snelheid (zo’n duizend kilometer per uur!) via een soort pistool op de perrontegels wordt gestraald.

Elk stukje kauwgom krijgt hierdoor een hagelregen van dertig korrels per seconde te verduren. De korrels dringen diep door in de kauwgom, die daardoor sterk afkoelt. Bij deze botsing ontstaat wrijvingswarmte, waardoor de temperatuur van de korrels met ongeveer twee graden stijgt. De koolzuurkorrels sublimeren dan vanuit vaste vorm in één keer tot koolzuurgas. Deze transformatie gaat gepaard met een volumevergroting van vijf- tot zevenhonderd keer. Het gevolg: de kauwgom spat uit elkaar.

Meer informatie over droogijsstralen?